Ashihara Karate er en moderne form for karate, hvor effektivitet er i højfokus. Det kan kategoriseres som "knockdown karate" eller "fuldkontakt" – dog passer vi på hinanden under den daglige træning.

En af de store filosofier i stilarten, er "sabaki", som kan oversættes til "kampkontrol". Sagt på en bedre måde, så vil man forsøge at udnytte modstanderens kraft, bringe modstanderen ud af balance, eller stille sig i en position, hvor man har en fordel i forhold til makkeren (eks. på siden eller bagved).

Dette er med til at gøre Ashihara Karate til et uovertruffent selvforsvarssystem.

Konkurrencemæssigt, så tillades der fuld kontakt på hele kroppen med slag, spark, knæ, albuer m.v. Der er dog variationer af reglerne – for eksempel må børn og begyndere som oftest kun udøve let eller modereret kontakt mod hovedet, og til de aller fleste stævner er der ingen slag mod hovedet, da man ikke bærer handsker. Slutteligt må man, til forskel fra lignende stilarter, også udføre kast og nedtagninger.

Historie

Kancho Hideyuki Ashihara blev født i Hiroshima i Japan i 1944, og flyttede til Tokyo som kun 15-årig. Her begyndte han at træne Oyama Karate under Sosai Mas Oyama. Oyama Karate skiftede senere navn, og er i dag bedre kendt som Kyokushin. Denne form for karate var en livsforandrende for Ashihara – det var hård fysisk træning, og der blev gået til stålet under sparring.

Han blev meget hurtigt en høj stjerne i systemet, og blev en af de absolutte topinstruktører i Japan. Snart havde han rigtig mange karateskoler under sig. I 1979 forlod han dog organisationen for at starte sit eget, og året efter - i 1980 - blev New International Karate Organisation Ashihara Karate grundlagt.

Den nye stilart voksede eksplosivt, og blev også brugt til undervisning af det japanske politi. Det spredte sig også udover Japans grænser, og var den mest voksende stilart. Kancho Hideyuki Ashihara arbejdede kontant på at forbedre systemet, men døde desværre allerede i 1994.

Ashihara Karate er stadig under udvikling, og vokser både i medlemstal og klubantal – nu under ledelse af Kancho Hidenori Ashihara.